Αναζήτηση Κλινικών

Αναζήτηση για:
Πόλη
Επιλογή Τμήματος

Εξωτερικά Ιατρεία

Πόλη
Επιλογή Τμήματος
Ημέρα εφημερίας

Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένουςUEHP News OCTOBER 2013


EUPOPEAN ECONOMY
The Second Economic Adjustment Programme for Greece- Fourth Review – April 2014


EUPOPEAN ECONOMY
The Second Economic Adjustment Programme for Greece- Second Review – May 2013


Health Professional Mobility in a Changing Europe
New dynamics, mobile individuals and diverse responsesΣτις 20 Ιουλίου κατεβάζει ρολά μία ακόμη Ιδιωτική Κλινική

3.375 κλίνες χάθηκαν από τον κλάδο την τελευταία πενταετία.

Δημοσίευση: 6 Ιουλίου 2018

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Τίτλοι τέλους πέφτουν σε μία ακόμη Ιδιωτική Παθολογική Κλινική με 85 κλίνες μετά από λειτουργία δεκαετιών. Η αναστολή λειτουργίας της βορειοελλαδίτικης κλινικής έχει αποφασιστεί για την μεθεπόμενη εβδομάδα, οπότε και έχουν ενημερωθεί οι 70 εργαζόμενοι της. Η αιτία γνωστή: οι υπερβολικά υψηλές περικοπές, μας λέει παράγοντας του κλάδου -που για το 2017 ανέρχονται σε 42% clawback και 5% rebate- οι οποίες σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο εξάντλησαν οικονομικά τις επιχειρήσεις. Και σε όλα αυτά, προσθέτουν βεβαίως και τον καθηλωμένο προϋπολογισμό.

Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά ότι τη δεκαετία του '80 το ημερήσιο νοσήλιο ήταν 11.000 δρχ. και το 2018 είναι 34,63 ευρώ.

Η κούρσα θανάτου για τον κλάδο έχει ήδη συμπαρασύρει με αναστολή λειτουργίας ή επίσημη χρεοκοπία 35 κλινικές, εκ των οποίων 30 Γενικές, 2 Ψυχιατρικές και 3 Παθολογικές. Λουκέτα, που σε αριθμό κλινών μεταφράζονται σε 3.375. Σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία, ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών αποτελείται από 133 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 100 είναι γενικές κλινικές και οι 33 είναι ψυχιατρικές. Το ποσοστό πληρότητας, όσον αφορά τις Γενικές Κλινικές είναι κατά μέσο όρο 40%. Μόνο στις Ψυχιατρικές είναι 100%, καθώς οι δημόσιες δομές έχουν υπερκαλυφθεί και επίσης σε αυτές, η εισαγωγή ασθενών γίνεται με εισαγγελική εντολή.

Οι σχεδόν βέβαιες εκτιμήσεις είναι ότι ο συνδυασμός των κυβερνητικών περικοπών με τις κινήσεις εξαγοράς που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο την τελευταία διετία θα εντείνουν τις τάσεις συγκέντρωσης των μονάδων σε λιγότερους παίκτες.

Οι οποίοι παίκτες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεκδικήσουν υπάρχουσες μονάδες –άρα αποκλείεται η επένδυση κατασκευής νέας κλινικής- αγοράζοντας καλό όνομα, υποδομές, έτοιμη πελατεία και -το εξίσου βασικό -αποφεύγουν το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θέτει υπερδιπλάσια κριτήρια για την λειτουργία –είτε κτιριακά, είτε από πλευράς προσωπικού- συνεχίζοντας την λειτουργία τους βάσει των δύο προεδρικών διαταγμάτων 517/1991 και 235/2000.

Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά αναμένει τουλάχιστον 5 νέες επιθετικές κινήσεις εξαγορών μέχρι τα τέλη του έτους, αν και σε μία από αυτή υπήρξε πρόσφατα εμπλοκή του Δημοσίου.

 

ΣύνδεσηΧρήσιμοι σύνδεσμοι

 

Δημοσιεύσεις